torstai 21. tammikuuta 2016

Sahtia sen olla pitää

Kokemukseni Joutsalaisesta perinnejuomasta ei ole niitä herkullisempia. Viime kesänä, kun en aikaisemmin ollut sahtia maistanut, ostin vierrettä 10 litraa. Myyjä lisäsi siihen valmiiksi hiivan, joten kotiin tullessa jätin sen lattialle muutamaksi päiväksi. Lähti hyvin käymään, joten nostimme sen jääkaappiin hitaasti kypsymään. Pari viikkoa se siellä kypsyi. Sitä sitten maistelemaan, vähän oudon makuista se kyllä oli, enkä huomannut että olis mitään vaikuttanut. Seuraavana aamuna kyllä huomasin, tais olla jo yöllä, vessaan ja äkkiä. Ei tarvinnut pinnistellä, tuli kuin varpusparvi. Tosi hyvää kodin putkimiestä. Syksyllä vietin täyskymppejä ja tilasin toisesta paikasta 20 litraa sahtia. Se olikin onnekseni jo valmista ja edellisestä kerrasta viisastuneena en pisaraakaan maistanut. Juotettiin se vain vieraille ja ilmeisesti joten kuten maistuikin heille. Saivat sitä 10 litraa tuhottua. Loput 10 litraa kaadettiin sitten parin kuukauden jälkeen viemäriin.

Mutta viime jouluna, kun ei ollut enää olutta missään kaapissa, hain kaverilta 5 litraa valmista sahtia. Ja kuinkas kävikään. Ei minkäänlaisia vatsaongelmia ja toimikin paremmin kuin keskikalja. Jota yleensä tulee nautittua. Kai se elimistö sitten tottuu moiseen janojuomaan, kunhan ei sitä päivittäin ryystä. Tulevana juhannuksena sitä varmaan taas on, sekä heinäkuussa rouvan täyskymppisynttäreillä. On se vaan niin edullista, 2,50 litra, vaikka saahan tuota oluttakin alle euron tölkki :)

Tänään istutin viimein lautalla olleet habaneron ja trinidad scorpionin itäneet siemenet pienoiskasvihuoneeseen. Käytän turvebrikettejä, ovat mielestäni siihen esikasvatukseen parhaita. Nyt vaan odottelen, että alkavat kasvamaan. Uudelle lautalle laitoin idätystä varten viime vuotisten JigSawien siemeniä itämään. Niitä jäikin vielä parisataa, jotka voi myöhemmin idättää. Alkaa vaan olee kohta liian myöhäistä, jos meinaa niistä satoakin saada. Onneksi ovat ennustaneet aikaista kevättä, jos se sit vauhdittais niiden kasvua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti