Kokemukseni Joutsalaisesta perinnejuomasta ei ole niitä herkullisempia. Viime kesänä, kun en aikaisemmin ollut sahtia maistanut, ostin vierrettä 10 litraa. Myyjä lisäsi siihen valmiiksi hiivan, joten kotiin tullessa jätin sen lattialle muutamaksi päiväksi. Lähti hyvin käymään, joten nostimme sen jääkaappiin hitaasti kypsymään. Pari viikkoa se siellä kypsyi. Sitä sitten maistelemaan, vähän oudon makuista se kyllä oli, enkä huomannut että olis mitään vaikuttanut. Seuraavana aamuna kyllä huomasin, tais olla jo yöllä, vessaan ja äkkiä. Ei tarvinnut pinnistellä, tuli kuin varpusparvi. Tosi hyvää kodin putkimiestä. Syksyllä vietin täyskymppejä ja tilasin toisesta paikasta 20 litraa sahtia. Se olikin onnekseni jo valmista ja edellisestä kerrasta viisastuneena en pisaraakaan maistanut. Juotettiin se vain vieraille ja ilmeisesti joten kuten maistuikin heille. Saivat sitä 10 litraa tuhottua. Loput 10 litraa kaadettiin sitten parin kuukauden jälkeen viemäriin.
Mutta viime jouluna, kun ei ollut enää olutta missään kaapissa, hain kaverilta 5 litraa valmista sahtia. Ja kuinkas kävikään. Ei minkäänlaisia vatsaongelmia ja toimikin paremmin kuin keskikalja. Jota yleensä tulee nautittua. Kai se elimistö sitten tottuu moiseen janojuomaan, kunhan ei sitä päivittäin ryystä. Tulevana juhannuksena sitä varmaan taas on, sekä heinäkuussa rouvan täyskymppisynttäreillä. On se vaan niin edullista, 2,50 litra, vaikka saahan tuota oluttakin alle euron tölkki :)
Tänään istutin viimein lautalla olleet habaneron ja trinidad scorpionin itäneet siemenet pienoiskasvihuoneeseen. Käytän turvebrikettejä, ovat mielestäni siihen esikasvatukseen parhaita. Nyt vaan odottelen, että alkavat kasvamaan. Uudelle lautalle laitoin idätystä varten viime vuotisten JigSawien siemeniä itämään. Niitä jäikin vielä parisataa, jotka voi myöhemmin idättää. Alkaa vaan olee kohta liian myöhäistä, jos meinaa niistä satoakin saada. Onneksi ovat ennustaneet aikaista kevättä, jos se sit vauhdittais niiden kasvua.
Olemme uusioperhe, 2 aikuista ja 8-vuotias pojannappula. Kasvatamme chilejä, teemme maittavaa ruokaa ja mökkeilemme.
torstai 21. tammikuuta 2016
keskiviikko 20. tammikuuta 2016
Jokohan alkaa helpottamaan
Tänä aamuna taas pakkasta ihan reilusti, -28 astetta. Auto, ihme kyllä, lähti omin voimin käyntiin. Ihan ilman apuvirtaa. Ehkä siihen vaikutti se, että eilen vielä illalla annoin sen tuossa pihalla käydä tunnin verran. Huomenna, ennusteiden mukaan, on jo hieman lämpimämpää. Sitä odotellessa.
Eilinen nakkikeitto maistui ilmeisen hyvälle, kun poitsu, koulusta tullessaan, söi sitä melkein neljä lautasellista. Riitti siitä sentään minullekin tän päivän välipalaksi. Nyt on loppu, eli suunnittelemaan tätä päivää. Kai se on tänään broilerikastikkeen vuoro. Ei tuolla pakastimessamme oikein vaihtoehtoja ollut, kun ei viitsi taas jauhelihasta mitään tehdä. Perunaa ja broileria, kyllä silläkin yhden päivän pärjää.
Kunhan nuo pakkaset lauhtuu, niin pääsee mökkiremontinkin aloittamaan. Nyt on sisällä vielä sen verran viileää, ettei maalaamisesta eikä tapetoinnista tule oikein mitään. Hankin tuossa jo syksyllä uudet kattovalaisimet, elikkä ensi viikolla täytyy ne sentään sinne asentaa. Lumitöitä ei siellä ole kukaan tehnyt, eli nekin on vielä edessä. Ei vaan näillä pakkasilla viitsi sinne mennä, kun ei tiedä saako autoa enää käyntii. Polttopuutkin on niin vähissä, ettei niistä montaa tuntia lämpöä irtoo. Tekis kyllä mieli mennä sinne yhdeksi yöksi, niin näkis kuinka lämpö siellä pysyy. En ole vielä talvella siellä öitä viettänyt. Olen yrittänyt pysyä rouvan kanssa hyvissä väleissä, niin saa kotona olla. Ei tarvitse lähteä evakkoon :)
Eilinen nakkikeitto maistui ilmeisen hyvälle, kun poitsu, koulusta tullessaan, söi sitä melkein neljä lautasellista. Riitti siitä sentään minullekin tän päivän välipalaksi. Nyt on loppu, eli suunnittelemaan tätä päivää. Kai se on tänään broilerikastikkeen vuoro. Ei tuolla pakastimessamme oikein vaihtoehtoja ollut, kun ei viitsi taas jauhelihasta mitään tehdä. Perunaa ja broileria, kyllä silläkin yhden päivän pärjää.
Kunhan nuo pakkaset lauhtuu, niin pääsee mökkiremontinkin aloittamaan. Nyt on sisällä vielä sen verran viileää, ettei maalaamisesta eikä tapetoinnista tule oikein mitään. Hankin tuossa jo syksyllä uudet kattovalaisimet, elikkä ensi viikolla täytyy ne sentään sinne asentaa. Lumitöitä ei siellä ole kukaan tehnyt, eli nekin on vielä edessä. Ei vaan näillä pakkasilla viitsi sinne mennä, kun ei tiedä saako autoa enää käyntii. Polttopuutkin on niin vähissä, ettei niistä montaa tuntia lämpöä irtoo. Tekis kyllä mieli mennä sinne yhdeksi yöksi, niin näkis kuinka lämpö siellä pysyy. En ole vielä talvella siellä öitä viettänyt. Olen yrittänyt pysyä rouvan kanssa hyvissä väleissä, niin saa kotona olla. Ei tarvitse lähteä evakkoon :)
tiistai 19. tammikuuta 2016
Chilit ja niiden kasvattaja
Viime kesänä sain kasvatettua, vaikka ei mikään hyvä kesä ollutkaan, noin 2,5 kiloa chilejä. Tänä vuonna ajattelin tuplata sadon. Istutin pienoiskasvihuoneeseen viime viikolla 30 siementä itämään ja lautalle 45 siementä. Lautalla on 15 Trinidad Scorpionin siementä jo itäneet. Eli, ensi kesästä saattaa tulla niistä mukava sato.
Viime vuotisia chilejä, siis niitä kasveja, olen yrittänyt pitää talven hengissä. Huonolta näyttää, kun on toi kissa talossa. Ovat nyt tuolla talon viileässä osassa talvehtimassa. Ei siellä varmaankaan pakkasta ole, mutta ehkä liian kylmää kuitenkin. Kohtahan kyllä alkaa tuo kevät aika, et saa sinnekin hieman lämpöä lisättyä. Keinovaloakaan ei niille ole hirveästi antaa. On muutama 20 wattinen energiansäästölamppu ja 1 ledi kasvivalaisin. Aurinko sentään alkaa kohta lämmittämään, niin eiköhän se kasveja virkistä.
Kesää tässä jo odotellaan, maan muokkausta ja istutushommia. Puutarhajyrsin kyllä varmaan pitää hankkia, viime vuonna käsin käännettiin maat. Kovin on raskasta hommaa.
Pakkasta kyllä on vieläkin -20 astetta. Muutaman päivän vielä kestää ennenkuin alkaa sen lauhtumisen. Ovat lupailleet aikaista kevättä, jos niihin lupauksiin on uskomista. Aikanaan sen sit näkee. Paistais nyt se aurinko ensi kesänä hiukan enemmän kuin viime kesänä. Perunatkin saatiin maahan vasta heinäkuun alussa.
Eipä muuta tänään :)
Viime vuotisia chilejä, siis niitä kasveja, olen yrittänyt pitää talven hengissä. Huonolta näyttää, kun on toi kissa talossa. Ovat nyt tuolla talon viileässä osassa talvehtimassa. Ei siellä varmaankaan pakkasta ole, mutta ehkä liian kylmää kuitenkin. Kohtahan kyllä alkaa tuo kevät aika, et saa sinnekin hieman lämpöä lisättyä. Keinovaloakaan ei niille ole hirveästi antaa. On muutama 20 wattinen energiansäästölamppu ja 1 ledi kasvivalaisin. Aurinko sentään alkaa kohta lämmittämään, niin eiköhän se kasveja virkistä.
Kesää tässä jo odotellaan, maan muokkausta ja istutushommia. Puutarhajyrsin kyllä varmaan pitää hankkia, viime vuonna käsin käännettiin maat. Kovin on raskasta hommaa.
Pakkasta kyllä on vieläkin -20 astetta. Muutaman päivän vielä kestää ennenkuin alkaa sen lauhtumisen. Ovat lupailleet aikaista kevättä, jos niihin lupauksiin on uskomista. Aikanaan sen sit näkee. Paistais nyt se aurinko ensi kesänä hiukan enemmän kuin viime kesänä. Perunatkin saatiin maahan vasta heinäkuun alussa.
Eipä muuta tänään :)
maanantai 18. tammikuuta 2016
Perkuleen pakkaset
Aamulla, mittaria katsoessa, tuli pienoinen yllätys. Mittarissa -29 astetta, ja olis pitänyt auto käynnistää. Hyvin on vielä -24 asteessa lähtenyt, vaan ei näköjään enää. Lohkolämmitin rikki, niin ei voi oikein esilämmittää. Fiksuna miehenä, eikös me miehet olla kaikki, muistin et onhan meillä kuumailmapuhallin. Se kainaloon ja konepelti auki. Siinä sitten tohottelin kuumaa ilmaa koneeseen, kunnes sormet ja varpaat oli siinä kunnossa ettei siellä pitempään viittinyt olla. Sisälle siis funtsimaan. Seuraava kuningasajatus. Jos laittais sen puhaltimen auton ulkopuolelle, puhaltamaan sitä kuumaa ilmaa konehuoneeseen. Skodassa on syylarin edessä parikin ritilää josta ilmaa sinne sais. Valitsin sen alemman ja lähdin sisälle lämmittelemään. Tunnin verran se siinä tohotti. Ei lämmennyt moottori, mutta ritilä suli. Nyt on uudelleen muotoiltu keularitilä. Ei sitä kyllä kaempaa huomaa :)
Auto ei siis vieläkään käy. Laitoin kyllä akun lataukseen, mutta tuskin se näillä pakkasilla mitään auttaa. Parempi vaan odotella et se meidän Ooppeli saapuu töistä, saa sit apukaapeleilla Skoodan käyntiin. Sama rumba jatkuu huomenna, kun ei lauhtumista ennen keskiviikkoa ole tiedossa.
Saunapäivä taas tänään, joka tarkoittaa veden kantamista. Vesijohto varmaan sulaa vasta juhannuksena. Onneksi vain saunan vesi on poikki, harmittais kahta kauheammin jos pitäis pesukoneeseenkin vettä kantaa. Se sentään pyörii päivittäin, joskus jopa kaks kolme kertaa päivässä. Mitenköhän meille tulee niin paljon pyykkiä, kun ei meitä ole kuin kaksi aikuista ja yksi lapsi :)
Onneksi rouva hoitaa tuon pesukoneen, kun en ole koulutusta vielä saanut siihen laitteeseen. Pyrin kyllä arkipäivisin ainakin tiskauksen hoitamaan, sekä uunin lämmityksen. Joskus kyllä se tiskaaminenkin unohtuu, tai sit on vaan niin kiire.
Päivän ruoka pitäis vielä kehittää. Joko nakkikeittoa tai sit jauhelihakastiketta. Keiton kanssa pääsis vähän helpommalla, kun ei tarvii kuin nakit paistaa ja laittaa keittoainesten sekaan. Jauhelihakastikkeessa on paljon enemmän tekemistä, kun perunatkin pitää keittää :)
Auto ei siis vieläkään käy. Laitoin kyllä akun lataukseen, mutta tuskin se näillä pakkasilla mitään auttaa. Parempi vaan odotella et se meidän Ooppeli saapuu töistä, saa sit apukaapeleilla Skoodan käyntiin. Sama rumba jatkuu huomenna, kun ei lauhtumista ennen keskiviikkoa ole tiedossa.
Saunapäivä taas tänään, joka tarkoittaa veden kantamista. Vesijohto varmaan sulaa vasta juhannuksena. Onneksi vain saunan vesi on poikki, harmittais kahta kauheammin jos pitäis pesukoneeseenkin vettä kantaa. Se sentään pyörii päivittäin, joskus jopa kaks kolme kertaa päivässä. Mitenköhän meille tulee niin paljon pyykkiä, kun ei meitä ole kuin kaksi aikuista ja yksi lapsi :)
Onneksi rouva hoitaa tuon pesukoneen, kun en ole koulutusta vielä saanut siihen laitteeseen. Pyrin kyllä arkipäivisin ainakin tiskauksen hoitamaan, sekä uunin lämmityksen. Joskus kyllä se tiskaaminenkin unohtuu, tai sit on vaan niin kiire.
Päivän ruoka pitäis vielä kehittää. Joko nakkikeittoa tai sit jauhelihakastiketta. Keiton kanssa pääsis vähän helpommalla, kun ei tarvii kuin nakit paistaa ja laittaa keittoainesten sekaan. Jauhelihakastikkeessa on paljon enemmän tekemistä, kun perunatkin pitää keittää :)
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)