lauantai 13. helmikuuta 2016

Ilveksiä ja juuresleipää

Lumet on sulaneet vauhdilla. Kinostuneissa paikoissa on vielä parikymmentä senttiä, mutta monessa paikassa näkyy jo paljas maa. Tai näkyi, lunta on taas sadellut melkein päivittäin.

Se on kyllä hyvä, että liukkaiden jäiden päälle tulee lunta. Pystyy taas kävelemään sipsuttamatta. Koirakin viihtyy ulkona paljon paremmin.

Eilen oltiin kyllä viereisellä sänkipellolla lenkillä ja tutkittiin mielenkiinnolla eläimen jälkiä. Olivat varmaan paripäivää vanhoja, mutta muutamassa painaumassa pystyi erottamaan jäljen selvästi. Kovasti oli tutun näköinen jälki. Tuo meidän kissaeläin jättää samanlaisia jälkiä, vain huomattavasti pienempiä. Kun Suomessa ollaan, niin tuskin leijonan tai tiikerin jälkiä ovat, vaan sen meidän kotoisan Ilveksen. Niitä täällä meidän nurkissa on melkoinen kanta.

Karhuja ei kuulemma ole, ainakin vuokraisäntämme meille niin kertoi, mutta kyllä niitäkin on täällä nähty. Lähimmillään 7 kilometrin päässä. Onneksi emme ole niihin törmänneet.

Eilen piti pitsaa tehdä, aineet oli jo valmiina pöydällä odottamassa. Vaan eipä sitä sit tehty, vaan käytiin paikallisessa Rolssissa hampurilaisilla. Muuten ok annos, mutta hampurilainen olis voinut olla lämmin. Hiukan oli jo viileä. En viitsinyt asiasta valittaa, vaan pistelin annoksen mukisematta poskeen. 2 aikuisten ateriaa ja 1 lasten maksoi reilun 21 euroa, eli ei se ulkona syönti mitään halpaa ole. Olis vaan kannattanut se pitsa tehdä :)

Tänään on se pitsapäivä. Neljän vuodenajan pitsaa. Jauhelihaa, kebappii, katkarapuja ja chorizonakkeja. Jokaiselle jotakin, eli meille isoille ja yhdelle pienelle. Kohta voin reseptin jakaa, kunhan aloitetaan pitsan teko.

Pitsaa piti tulla, mutta kaunis leipurini alkoikin tekemään juuresleipää. Pitsa tulee sitten vähän myöhemmin. Hän on himoleipuri, tykkää siitä ku hullu puurosta. Aina pitää olla jotain leipomuksia työn alla. Tässäpä tämä linkki leipäsiin: Laktoosittomat Juuresleipäset





torstai 11. helmikuuta 2016

Happy Joe ruoanlaitossa

Pari tuntia tehnyt tänään ruokaa. Happy Joe porkkanoita, juustoröstiperunoita ja kermassa haudutettuja porsaan ulkofileepihvejä.

Huomenna sitten aamulla pääsen reseptin jakamaan kanssanne. Malttakaa mielenne :) Huomiseen

Nyt löytyy resepti blogista.

Käykää katsomassa

Possunfileetä ja Happy Joe porkkanoita

Kirjakielellä ja fileenä

Eilen tuli ensimmäiset palautteet. Molemmat periaatteessa naamakirjasta. Toinen puuttui fileen taivutuksiin ja toinen yhdyssanoihin ja oikeinkirjoitukseen. Olen pyrkinyt siihen, että kirjoitan miten sattuu. Joskus käytän sitä stadin slangia, joskus Salon murretta ( joka ei kyllä korvaa hivele, onhan se melkein samanlaista kuin Turun murre ). Ja, joskus kirjoitan ihan puuta heinää, kunhan vaan kirjoitan. Älkää siis puuttuko mun kirjoitusmuotoihin ja tapaan, vaan keskittykää tähän olennaiseen. Päivän tapahtumiin ja ruokaan. Koska luulen kyllä, että ymmärrätte mua, vaikka oudosti kirjoitankin. Olenhan syntyperäinen Helsinkiläinen :)

Tänään, vihdoin ja viimein, lisäsin ne puuttuvat reseptit. Juustolla täytettyjä broileritaskuja ja Sveitsinleikkeet. Molemmat taas sellaisia, jotka tein kantapään kautta. Kokeilemalla ja ihmettelemällä. Molemmat oli aivan syötäviä. Kysykää vaikka mun vaimolta, hän sentää maistoi molempia ja otti leikettä jopa evääksi.

Tästäpä löytyy ne reseptit:

Juustobroileri

sekä

Gluteeniton Sveitsinleike

Eiköhän sitä huomiseksi taas saa jonkun reseptin aikaiseksi. Yritän tänään tehdä Happy Joe porkkanoita, sekä possun ulkofilee pihvejä kermassa haudutettuna. Pihvejä olen kyllä ennenkin tehnyt, mutta tuo porkkanajutska hyppäs tänään nuppiin ihan puskasta.

Eli, huomiseen :)

keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Joka päivä jotain

Eilen tein juustolla täytettyjä broilerifileetä. Muffinsipannussa. Yllättävän hyviä niistä tuli, vaikka ei juusto kunnolla sisällä pysynytkään. Tänään on vuorossa gluteenittomat Sveitsinleikkeet. Saas nähdä mitä niistä tulee. Reseptejä lisäilen vielä tänään.

Nyt  jää ohjeet huomiselle. Sain sen verran palautetta kieliopista, että pitänee julkaisut lukea läpi ja korjata. Eli, vasta huomenna tulee uusia reseptejä. Muistakaa kaikki sitten taivuttaa sana "filee" oikein, Vaikka, onhan palautteet aina hyviä, olivat sitten negatiivisia tai positiivisia :)

Siis näin. Olkaa nyt tarkkana.

tiistai 9. helmikuuta 2016

Jäätiköitä ja maistuvaa porsasta

Tänään on piha siinä kunnossa, että koirakin etsii lumisia reittejä pissalenkeillään. Kaikki kolatut käytävät ja auratut ajotiet on peilikirkkaassa jäässä. Meillä on 300 metriä pihatietä isolle tielle, kylille mennessä alamäkeä. Kotiintulo on omanlaisensa taiteilulaji. Tie on vanha hiekkatie, jota pitkin siirtyy vuokraisännän maatalouskoneet viereiselle pellolle. Ajourat on melko syvät, kesälläkin on hieman vieressä ajettava.

Nyt talvella urat on täyttyneet lumesta, eli näillä plussakeleillä lumi pehmenee. Tie on vielä aurattu hieman autoa leveämmäksi, mutta ei tarpeeksi, osuakseen sille kantavalle pinnalle. Joutuu urissa ajamaan ja syvällä. Öisin kun on pikkupakkasta, niin urat jäätyy peilikirkkaaksi. Se etu siinä on, ettei rattia tarvitse käännellä, vaan auto kulkee kuin kiskoilla. Kotiin tullessa ne vaikeudet sitten alkaa. Ei mitään pitoa nastoillakaan, ylös tullaan jos tullaan. Hiekotukseen ei ole varaa, eli näin on vaan jatkettava. Kunnes hiekka tulee jään alta näkyviin. Se siitä :)

Eilen taas koekeittiöni teki yhden version pekoniin kääritystä possun sisäfileestä. Versioitahan on varmasti ihan yhtä monta kuin on tekijöitäkin. Tänään laitoin reseptin tonne FB-kokkien sivuille, niin heti joku jo lisäsi julkaisuuni oman reseptinsä. Ruokabloggaajia löytyy Suomesta useita satoja ja kaikilla varmasti on sama ohje jossain muodossa.

Olenhan usein sanonut, että teen sellaista ruokaa, jota en itse ole koskaan vielä tehnyt ja jaan niistä reseptit!!! Yritän tietenkin tehdä sellaisia, mitä muut ei ole tehneet. Mutta vaikeaahan se on, kun on ruokaa jo 40 vuotta tehnyt. Ilmeisesti usein jo valmiiksi suunniteltuja, siin jonkun muun tekemiä ja maistamia.

Tässä kuitenkin linkki valmistamaani fileeseen: Pekoniin kääritty porsaan sisäfilee

Maustaminenhan on tässäkin se, millä maku luodaan. Luulen, että kenelläkään muulla, joka tätä ruokaa on tehnyt, ei ole saman makuista. Olen itse kasvattanut, kuivannut ja jauhanut chiliseokseni, jota ruokiini lisään. Mausteseosta on vielä puolisen kiloa jäljellä eli, jos joku sitä itselleen haluaa, niin voin sitä myydä :)

maanantai 8. helmikuuta 2016

Huomista odotellessa

Tänään hain sen uuden lieden. Vanhassa muuta vikaa ollut kuin, et luukku ei oikein pysynyt kiinni. Lämmitettäessä uunia se saattoi itsekseen avautua ja lämpö meni hukkaan. Jos 20 eurolla saa toimivan lieden, niin kannattaahan se hakea. Liesi on nyt asennettu ja pesty.


Tänään ajattelin tehdä pekoniin käärittyä possun sisäfilettä. Oli S-Marketissa tarjouksessa, -30%

Pääsee testaamaan lieden uunia ja grilliä. Rouva saa sit siitä eväät, vaikka onkin vielä huomenna keittiöllä töissä. Eväät siksi, ettei siellä saa syödä kuormasta ;)

Huomenna sitten tulee taas uutta reseptiä. Tätäkään en ole aikaisemmin tehnyt, eli tulee itsellekin täytenä yllätyksenä.

Kohta puoliin pitänee niitä puita käydä pienimässä, et päästään sinne saunaan.

Huomiseen, kuola valuen :)

Nakkikääröjä ja laskiaispullaa

Olipa mukava viikonloppu. Lauantaina hieman maisteltiin viinejä, katsottiin telkkaria ja vietettiin rauhallista koti-iltaa.

Sunnuntai oli sitten taas leivonta- ja ruokapäivä. Ne pakolliset laskiaispullat piti leipoa, tällä kertaa kylläkin pakasteista ja kokeilla nakkikääröjen tekoa. Koneella istuessani mietin usein uusien ruokien valmistusta, lähinnä niiden joita en ole koskaan aikaisemmin tehnyt. Tällä kertaa kokeilin sinihomeella ryyditettyjä nakkikääröjä, kun oli valmiita taikinalevyjä pakkasessa.

Reseptin kuvineen laitan tuonne reseptiosioon.

Muuten viikonloppu olikin melkoista hiljaiseloa. Me saunotaan joka toinen päivä, ja nyt se sauna-päivä osui lauantaille. Kannetaan vedet saunaan edelleen, kun ei putket vaan sula. Käy hyvästä kuntoilusta, kun puutkin pitää pilkkoa ja kantaa saunaan, veden lisäksi. Ainut sauna on ulkosauna, olisikin helppoa jos olis talon yhteydessä se sauna, mutta kun ei ole. Onneksi ollaan kuitenkin jo menossa kohti kesää, eli kai se putkikin jo kohta sulaa :)

Valoisa aika kuulemma pidentyy viikossa Helsingin seudulla liki puolituntia päivässä ja Lapissa yli tunnin. Me kun ollaan melkein puolivälissä, niin meillä varmaan 45 minuuttia. On mukavampi koiraakin ulkoiluttaa valoisassa kuin säkkipimeässä. Täällä kun ei noita katuvaloja ole. Varsinkin nyt, kun on peilikirkkaassa jäässä kaikki kulkutiet. Saa olla kieli keskellä suuta, kun jalkaisin kulkee.

No, nyt on maanantai ja viikko aluillaan. Saas nähdä millainen viikko?

Nyt sit reseptiä julkaisemaan. Poistun tältä sivulta.

Mukavaa päivänjatkoa kaikille, älkää kaatuko :)

Päivän paras hetki tuli nyt iltapäivällä. Saunan vesiputki on sulanut, eli ei enää kantovesiä. Jos pakkasia vielä tulee, niin on valutettava vesi putkesta. Eipä tarvii enää vesiä kannella :)

Ja uusi liesi. 20 eurolla Rosenlewin turvaliesi. Piti oikein kuvat ottaa kytkennöistä, että sai sen turvallisesti vaihdettua.

No, ei vaiskaan, sähkäri kävi sen vaihtamassa, eli ei se ihan niin halpa ollut. Laskua oottelen :)